Lauluäänen voimakkuuden säätelykyky on merkki taitavasta laulajasta

Kokeile laulaa niin hiljaa kuin mahdollista, ja ala sitten voimistamaan ääntäsi tasaisesti voimakkaammaksi. Tee sama toisinpäin. Miten onnistui?

Tässä artikkelissa kerromme, miksi kyky laulaa erilaisilla voimakkuuksilla laajalla skaalalla kielii taitavasta laulajasta, ja miksi jokaisen kannattaisi harjoitella sitä.

Mahdollisuus säädellä äänenvoimakkuutta kertoo ketterästä laulajasta

Äänen ketteryys ja joustavuus on merkki siitä, että äänihuulten hallinta on korkealla tasolla. Äänen dynaamisuus (eli se, että voit laulaa hiljaa tai voimakkaasti sekä vaihdella näiden välillä sujuvasti) kertoo nimittäin siitä, että laulukoneisto mukautuu helposti erilaisiin tilanteisiin laulaessa. Tämä on erittäin tärkeää esimerkiksi silloin, kun halutaan laulaa erilaisilla saundeilla ja tyyleillä, ja vaihdella niiden välillä sujuvasti.

Vivahteikas ja ilmeikäs ääni on seuraus äänen dynaamisuudesta

Notkea ääni tuo paljon hyötyjä:

  • äänessä on paljon erilaisia sävyjä
  • voit pysyä haluamassasi voimakkuudessa
  • voit halutessasi vaihtaa voimakkuutta hiljaisesta voimakkaaseen, tai toisin päin; tämä mahdollistaa sen, että voit tarvittaessa esimerkiksi vaihtaa roolia solistin ja kuoro- tai taustalaulajan välillä sujuvasti
  • voit halutessasi vaihtaa huokoisesta, ilmavasta äänestä tiiviiseen ääneen, tai toisin päin
  • pystyt tulkitsemaan lauluja vivahteikkaasti

Notkea ja vivahteikas lauluääni tuo tunteet aidosti esiin

Vahva tunneilmaisu tulee esiin laulajassa, joka osaa käyttää instrumenttiaan notkeasti ja vivahteikkaasti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laulaja voi vaihtaa äänen voimakkuutta kesken sanan, jos tunneilmaisu sitä siinä hetkessä vaatii. Dynaaminen ääni koskettaa kuulijaa – ja tuntuu laulajasta vapauttavalta.

Toimiakseen notkeasti lauluinstrumentin täytyy toimia balanssissa ja vaihdella sen sisäisiä painopisteitä tarpeen mukaan. Sen toteutumiseen tarvitaan ymmärrystä siitä, mitkä asiat todella vaikuttavat äänen dynamiikan vaihteluun, jotta vältettäisiin esimerkiksi puskeminen.

Tässä muutama esimerkki taitavasta dynamiikan hallinnasta:

Lauluäänen notkeus on opittavissa oleva asia

Äänen notkeus on harjoiteltavissa oleva asia. Sen oppimiseen ja harjoitteluun on olemassa monenlaisia työkaluja, joista osa on suhteellisen helppojakin ottaa käyttöön. Kaikki on kiinni motivaatiosta harjoitella; lauluäänen dynaamisuuden kehittäminen on kokeilemista, oivaltamista ja ymmärtämistä sekä toistojen tuomaa vakautta. Laulukoulutuksen tarkoituksena onkin luoda olosuhteet, joissa nämä asiat voivat toteutua.

4 thoughts on “Lauluäänen voimakkuuden säätelykyky on merkki taitavasta laulajasta

    1. Terve Pekka! Kiitos kommentista sekä kuunteluvinkistä. Tosissaan hieno esimerkki dynaamisesta laulamisesta. Jorma Hynninen on upea laulaja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *