Kestääkö äänesi etäyhteyksiä?

Videokonferenssiohjelmien käytöstä on tullut monille jokapäiväistä työtä. Kokousten lisäksi opetustyö siirtyi verkon kautta toteutettavaksi ja monet kuorotkin ovat harjoitelleet etäyhteyksin.

Aika moni on myös kertonut äänensä väsyvän etätyössä aivan eri tavalla kuin tavallisessa työssä. Samoin osa kuorolaulajista on kertonut, että heidän äänensä on aivan väsyksissä etäharjoituksen jälkeen, mutta ei yleensä koskaan normaalien kuoroharjoitusten jälkeen. Mistä etätyön ja etäharjoittelun tuoma äänen väsyminen johtuu?

Vale-etäisyys

Videoyhteys (tai puhelinyhteys) tuo toisen lähelle, mutta aivot saattavat ymmärtää hänen olevan silti kaukana. Tästä seuraa se, että ääntä alkaa käyttää huomaamattaan voimakkaammin niin puheessa kuin laulussa. Jos voimistamisesta ei olla tietoisia, on mahdollista, että äänen käyttö ei ole yhtä taloudellista kuin normaalisti, ja ääni väsyy. Ääntä voi toki voimistaa terveesti, mutta mikäli voimistaminen tehdään ääntä puristamalla tai puskemalla, voi se johtaa ongelmiin.

Ääniergomia

Ääniergonomiaa häiritsevät monet asiat; huono asento, veto, kuiva ilma tai ilman epäpuhtaudet, taustamelu jne. Nämä kaikki lisäävät äänen rasittumisen riskiä, mutta ovat usein helposti korjattavissa.

Rasituksen määrä

Ovatko etäyhteydet lisänneet puheen tai laulun määrää? Pystytkö pitämään tarpeeksi taukoja välissä? Joskus ääni voi väsyä myös ihan silkasta käyttömäärästä ilman palauttavaa lepoa. Koko keholle tekee hyvää nousta säännöllisesti ylös tuolista ja pois tietokoneen luota. Samalla on hyvä tilaisuus antaa äänelle lepotauko.

Akustiikka

Millaisessa tilassa puhut tai laulat etäyhteyksissä? Tukeeko tilan akustiikka äänenkäyttöä vai onko siinä työläämpi laulaa tai puhua? Tilalla voi olla suurempi rooli äänen kestävyydelle kuin arvaatkaan.

Käytettävät laitteet

Etäyhteyksien kanssa käytetään usein mikrofonia ja kuulokkeita. Ottaako mikrofoni hyvin äänesi vai joudutko korottamaan sitä tullaksesi kuulluksi? Entä millaisia kuulokkeita käytät? Korotatko huomaamatta ääntäsi kuullaksesi itsesi? Tarkista, että laitteet ja asetukset ovat sinulle sopivat, jotta voit puhua tai laulaa mahdollisimman luontevasti.

Sosiaaliset paineet

Etätoiminta on tullut osaksi kaikkien perheenjäsenten elämää, mikä tarkoittaa sitä, että kotona on samaan aikaan etähommissa useampi ihminen. Joudutko puhumaan tai laulamaan hiljempaa, jotta et häiritsisi muita? Nolottaako sinua laulaa tai puhua toisten kuullen? Nämäkin seikat saattavat altistaa ääntä rasitukselle.

Tarkkaile itseäsi ja estä rasituksen pitkittyminen

Kun haluat päästä eroon äänen väsymisestä ja rasittumisesta etäyhteyksissä, tarkkaile itseäsi:

  • Kuinka kauan aikaa on kulunut, kun huomaat ensimmäiset rasituksen merkit? Pidä kirjaa merkeistä: missä tilanteessa ja millaisessa ajassa rasitus tulee. Löytyisikö sille joku selitys em. luettelosta?
  • Äänitä normaalipuhettasi tai -lauluasi ja äänitä ääntäsi etäyhteyden aikana. Vertaile, onko äänenkäytössä eroja. Käytätkö ääntäsi voimakkaammin etäyhteydessä tiedostamattasi?
  • Tutki asentoasi etäyhteyden aikana. Onko siinä jotain sellaista, joka vaikeuttaa äänenkäyttöä?

Äänen satunnaista rasittumista kokevat melkein kaikki, mutta rasituksen ja väsymisen pitkittyminen voi johtaa ongelmiin. Siksi etäyhteyden tuomiin ääniongelmiin kannattaa puuttua saman tien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *