Mitä haittaa äänen kiristymisestä on ja miksi siitä kannattaa päästä eroon

Kukapa meistä ei olisi joskus tuntenut kuristusta kurkussa laulaessa. Valitettavasti äänen kiristymistä voi tapahtua myös huomaamatta. Yksi tämän salakavalan toiminnon merkeistä on esimerkiksi äänen käheytyminen laulutreenin jälkeen, vaikka sen suurempia epämukavuuksia ei laulun aikana olisi tuntunut.

Tässä artikkelissa kerromme miksi kannattaa oppia tiedostamaan ja tunnistamaan äänen pienikin kiristyminen sekä hankkiutumaan siitä eroon. Puristeisella äänellä laulaminen voi pidemmällä aikavälillä aiheuttaa ongelmia, joista eroon pääseminen on sitä hankalampaa mitä kauemmin puristusta on tullut harjoiteltua laulaessa.

Puristusta ei aina huomaa

Laulaja, joka ei ole koskaan kokenut omaa ääntään täysin vapaana, ei voi tietää, miten helpolta ja hyvältä se voi tuntua. Pienestä puristuksesta on tullut normaali tila, joka tuntuu tavalliselta ja kuulostaa laulajan mielestä ”vapaalta”. Eron kuitenkin huomaa silloin, kun puristettu ääni ja vapaa ääni kuullaan peräkkäin. Laulaja myös tuntee niiden välisen eron instrumentissaan.

Puristuksella voi olla ikäviä seurauksia

Pienelläkin puristuksella voi olla monia ikäviä seurauksia:

  • Laulaminen (erityisesti korkealta) voi olla hankalaa tai epämiellyttävää.
  • Laulamisen jälkeen tuntuu, että kurkkua pitää selvittää jatkuvasti sinne kertyneen ylimääräisen liman vuoksi.
  • Happi ei tunnu riittävän fraaseihin.
  • Ääni käheytyy laulamisesta.
  • Äänen voimakkuuden vaihtelu on haastavaa.
  • Vireongelmia ilmenee.
  • Oman äänen koko potentiaalia ei saa käyttöön.

Kaikista ikävin seuraus, joka äänen puristumisesta voi johtua, on äänihuulten vahingoittuminen.

Puristus estää äänen koko potentiaalin käytön

Edellä mainitut haittavaikutukset haittaavat laulajan koko ilmaisua: äänen puristumisesta johtuva dynamiikan puute estää erilaisten sävyjen ja tunteiden ulostulon. Laulaja ei siis pysty tekemään äänellään kaikkea, mitä haluaisi.

Riski äänen terveydelle on olemassa, vaikka puristusta olisi vain hieman

Oli äänen kiristymistä läsnä sitten hyvin vähän tai hyvin paljon, kannattaa siitä olla tietoinen, sillä pienimmälläkin määrällä puristusta voi olla vaikutusta äänen terveydelle pitkällä aikavälillä. Suuri määrä kireyttä on helppo tunnistaa, mutta pienempi voi jäädä laulajalta helposti huomaamatta, varsinkin, jos hänellä ei ole kokemusta täysin vapaasta lauluäänestä.

Jotkut laulajat käyttävät pientä kireyttä taiteellisena tehosteena laulussaan. Tämä on OK, kunhan laulaja osaa myös tehosteen jälkeen palata vapaaseen ääneen. Tässä kohtaa haasteena onkin täysin vapaan ja kireän äänen sekoittuminen, jolloin laulaja ei edes huomaa pientä päälle jäävää puristusta, joka on äänenkäytössä alati läsnä.

Äänen puristumisen riskipaikat

Voimakkaasti laulaminen on yksi puristumisen riskipaikoista. Kun ääneen halutaan lisää kuuluvuutta, turvaudutaan helposti ammattislangin sanoin puskemiseen tai prässäämiseen. Puskeminen viittaa liian suuren ilmanpaineen käyttöön laulaessa ja prässääminen äänihuulten yhteenpuristamiseen, joiden avulla pyritään saamaan lisää voimakkuutta ääneen. Tämä asia voidaan kuitenkin saada aikaan puskemisen ja prässäämisen sijaan monilla muilla tavoilla ääntä rasittamatta.

Myös korkealta laulaminen voi lisätä äänen puristumista samankaltaisista syistä kuin voimakkaasti laulaessa. Olennaista onkin oppia käyttämään ääntä tehokkaasti haluamallaan tavalla ilman, että äänen terveys vaarantuu.

Miten äänen puristumista voi estää?

Äänen puristumisen estämiseksi laulajan on opeteltava tunnistamaan itsessään ero puristuneisuuden ja vapaan laulamisen välillä. Keinoja siihen on monenlaisia. Laulukoulutuksen ytimessä onkin pyrkimys vapaaseen ja vivahteikkaaseen ääneen, jotta laulaja voi käyttää instrumenttiaan haluamallaan tavalla.

2 thoughts on “Mitä haittaa äänen kiristymisestä on ja miksi siitä kannattaa päästä eroon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *