Lisää etäisyyttä lauluun

Tässä artikkelissa pohdiskelemme pandemian pitempiaikaisia vaikutuksia laulamiseen, mutta muistutamme, että emme ole virologeja tai lääketieteen asiantuntijoita. Artikkeliamme ei saa siksi pitää suosituksena tai ohjeena esim. laulukoulutuksen tai kuorotoiminnan toteutukselle.

Laulamisen turvallisuutta mietitään paljon näinä päivänä varsinkin kuoroissa. Monia askarruttaa se, voiko samassa tilassa ylipäätään laulaa turvallisesti olipa kyseessä laulutunti, kuoroharjoitus tai musiikkiteatteriesitys. Varmaa tietoa asiasta on tuskin kellään, mutta selvää on, että laulaessa on syytä pitää suurta etäisyyttä toisiin.

Etälaulua vai laulua etäisyydellä?

Mikäli sairastumisriski halutaan pitää minimissä laulaessa, lähikontaktien välttäminen kokonaan on siihen paras vaihtoehto. Tämä ei koske vain Covid19-pandemiaa, vaan myös muitakin vaarattomampia pöpöjä. Tämä toimintatapa tarkoittaa etälaulunopetusta, virtuaalikuoroprojekteja ja striimattuja pienten kokoonpanojen esityksiä, joita on harjoiteltu ja toteutettu ympäri maailmaa viime kuukausien aikana.

Laulukoulutus onnistuu paremmin etäyhteyksin kuin kuorotoiminta tai suurten ryhmien musiikkiesitykset. Yhdessä laulamista ei voi toteuttaa kunnolla samanaikaiseksi muutoin kuin olemalla samassa tilassa samaan aikaan. Miten tämä voidaan toteuttaa tulevaisuudessa mahdollisimman vähin riskein?

Suurten ryhmien kokoontumiset lisäävät aina riskiä virustartunnoille. Tartunta voi saada alkunsa täysin oireettomasta henkilöstä, joka tartuttaa tietämättään lähipiirissään olevat henkilöt. Tätä riskiä voi pienentää pitämällä turvavälejä, mutta mikä on turvallinen lauluetäisyys?

Laulunopetusta etäisyydellä

Moni laulunopettaja ja laulunopiskelija kaipaa lähiopetusta, vaikka etäopetuksestakin on tullut hyviä kokemuksia. Näiden ei kuitenkaan tarvitse olla toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja. Hybridimallissa voisi yhdistää etä- ja lähiopetusta vaikkapa vuoroviikoin tapahtuvaksi, mikä vähentää tartuntariskiä lähikontaktien ollessa harvemmin.

Laulun yksityisopetus on “turvallisempaa” kuin ryhmäopetus. Voisiko ryhmäopetus tapahtua videoyhteyden kautta ja yksilöohjaus lähitilanteessa?

Opetustilan koko, tuuletusmahdollisuus ja ilmanvaihto sekä siivous nousevat aiempaa enemmän esiin nykytilanteessa. Mahdollistaako tila oppilaan ja opettajan tarpeeksi pitkän välimatkan? Kannattaisiko opetustiloihin hankkia kaupoissa käyttöön otettuja suojapleksejä? Auttavatko kasvosuojaimet ja voiko niiden kanssa laulaa hyvin?

Kuorolaulua etäisyydellä

Koronapandemia hankaloittaa kuorotoimintaa vielä pitkään. Kuorojen perusolemus, suuren ryhmän yhdessä laulaminen, sisältää monta riskitekijää, eivätkä ne poistu ilman rokotetta tai sairautta parantavaa hoitoa. Turvallisinta olisi olla kokoontumatta, jolloin ainoa vaihtoehto on virtuaalikuoroesitysten tekeminen. Tämä ei kuitenkaan ole kuorolaulua, johon on totuttu, sillä laulaminen tapahtuu virtuaaliprojekteissa yksin muita kuulematta.

Jos ja kun kuorotoimintaa aloitetaan jälleen, lisäetäisyyttää ja riskien pienentämistä voidaan tehdä monin tavoin. Tärkeintä on vastuullisuus: yhteisistä tilaisuuksista on syytä pysyä poissa, jos on yhtään minkäänlaisia sairastumisoireita tai riskiä nostavia tapahtumia (esim. matkustaminen, altistuminen töissä tms.).

Kuorossa laulaessa turvavälit ovat ehdottoman tärkeät. Kahden metrin suositusta kannattanee laajentaa suuremmaksi, jos mahdollista. Kuoron koosta ja harjoituspaikasta riippuen kannattaa miettiä harjoittelua pienemmissä kokoonpanoissa.

Voiko kuoron jakaa kahtia, jolloin toinen ryhmä harjoittelee Zoom-yhteyden kautta joko kotoa käsin tai toisessa tilassa? Jaetaanko koko porukka kvartetteihin tai tuplakvartetteihin harjoittelemaan? Entä miten toimitaan suuressa harjoitustilassa? Kuulevatko laulajat toisiaan, jos he ovat kaukana toisistaan?

Laulamisen lisäksi mietittävää riittää käsihygieniasta, harjoituksiin saapumisesta ja poistumisesta, esineisiin koskemisesta ja monesta muusta. Kuorokahvit lienee syytä jättää tauolle toistaiseksi tai siirtyä oma termari mukaan -käytäntöön.

Oma lukunsa on seniorikuorojen toiminta. Riskiryhmiin kuuluville laulajille kuorolaulu on suurempi riski kuin perusterveelle lapselle, nuorelle tai aikuiselle. Täytyykö heidän jättää kuorolaulu telakalle toistaiseksi?

Lauluesityksiä etäisyydellä

Pienten kokoonpanojen esitysten toteuttaminen turvavälein onnistuu paljon helpommin kuin usean kymmenen esiintyjän show’t. Mitä tämä tarkoittaa kuorokonserteille ja musiikkiteatteriesityksille?

Jos riskejä minimoidaan ja suosituksia noudatetaan, monia esityksiä ei kuulla eikä nähdä lähiaikoina. Toinen asia on myös se, tuleeko yleisöä paikalle ja kuinka paljon lippuja voidaan esityksiin myydä.

Suurten kokoonpanojen ja lähikontaktia vaativien esitysten toteutus kannattanee suosiolla siirtää tulevaisuuteen. Esityksiä, joissa voidaan noudattaa turvaohjeita, pystytään toteuttamaan jossain vaiheessa. Konserttien striimaus kasvanee ja samoin niiden katsominen, mutta elävää esitystä ne eivät korvaa.

Enemmän kysymyksiä kuin vastauksia

Laulamisen turvallisuus pandemian aikana koskee miljoonia laulajia ammattilaisista harrastajiin. Pelkästään Euroopassa on Euroopan kuoroliiton mukaan 37 miljoonaa kuorolaulajaa. Kysymyksiä laulamisen turvallisuuteen liittyen on tällä hetkellä enemmän kuin vastauksia.

On myös syytä olettaa, että kysymyksiin on useita vastauksia. Laulamisen lisäksi monet muut asiat vaikuttavat virusten tartuntariskiin: alueelliset erot, kulttuurierot, laulajien muu toiminta jne. Syytä onkin edetä maltillisesti, kuunnella asiantuntijoita ja pohtia vaihtoehtoja, joilla sairastumisriskiä voidaan pienentää pandemian jälkeenkin.

One thought on “Lisää etäisyyttä lauluun

 1. Olemme pakkotilanteessa. Valoa näköpiirissä. Toivottavasti 2.aaltoa ei tule.
  Virtuaalilaulanta olisi hyvä väliaikaisratkaisu, jos kaikki (lähes) kuorolaiset olisivat siihen valmiit. Osa kuorostamme ei kuitenkaan ole osallistunut virtuaalitoimintaan. Itsekin suhtauduin aluksi skeptisesti aiheeseen.
  Syinä osallistumattomuuteen lienevät:
  – ei ole, tai ei osata läyttää atk-laitteita,
  – ei ole rohkeutta laulaa yksin, kun tietää muiden voivan kuunnella ( esim Soundtrap)
  Kvartettilaulu on tyypillinen esimerkki. Jotkut arastelevat kvartettilaulua, koska siinä on yksin vastattava stemmastaan.
  Itsekin arastelin virtuaalitoimintaan mukaan lähtemistä. Opittuani ohjelmat (sovellukset) Zoom/Soundtrap, olen innostunut toimintaan.
  Esim kun Soudtrapissä kuorolaiset ovat laulaneet stemmojaan, voi itse valita muut (3) stemma omaan ääneensä sopivista laulajista ja saada näin aikaan “kvartetin”. Säätämällä volyymit sopiviksi, voi tuloksesta jopa nauttia.
  Virtuaalilaulukin voi olla koukuttavaa. Ainakin se on tehokas keino pitää kuoro hengissä pahimman yli.
  Pitkään jatkuessaan korona aihettaa tietenkin kuorolle, niin kuin lähes kaikille toiminnoille budjettiongelman.
  Tätä rahoitusvajetta voidaan korjata mm pienryhmätoiminnalla ( keikkailu).
  Viimeisenä keinona on tilapäinen lisäjäsenmaksu, jolla toiminta saadaan jatkumaan normaaliolosuhteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *