Miten laulaa korkealta?

Korkealta laulaminen on ehdottomasti yksi halutuimmista laulutaidoista. Tässä artikkelissa kerromme, millaiset asiat ovat yleensä korkeiden äänten laulamisen esteenä. Korkealta laulamisen vaikeuden syynä on nimittäin harvemmin se, etteikö se olisi mahdollista. Yleensä laulaja, joka haluaisi laulaa korkeita ääniä, ei ole vain aiemmin tiennyt, miten se tehdään.

Suurin osa niin harrastuksekseen kuin ammatikseen laulavista haluaisi laulaa korkeammalle. Jos jokin seuraavista kuulostaa tutulta, suosittelemme lukemaan eteenpäin:

 • Tuleeko sinulla vastaan stoppi, joka estää korkeiden äänten laulamisen?
 • Oletko sitä mieltä, että sinä et pysty laulamaan korkealta ollenkaan?
 • Muuttuuko äänesi hiljaisemmaksi ja heikommaksi, kun laulat ylöspäin?
 • Haluaisitko pystyä laulamaan korkealta samankaltaisella voimakkuudella kuin alhaallakin?
 • Haluaisitko laulaa korkealle hallitusti?
 • Tuntuuko korkeiden äänien laulaminen epämiellyttävältä? Tuleeko äänesi käheäksi korkealta laulamisen jälkeen?

Korkeita ääniä lauletaan monella tapaa, mutta yksi asia on kaikissa sama

Äänialueen yläosassa eli korkeita ääniä voi laulaa monin eri tavoin. Kuorosopraano laulaa usein  kauniilla huilumaisilla äänillä, kuorotenori taas saattaa turvautua falsettiin. Oopperalaulaja voi toki laulaa hiljaakin, mutta tutumpia ovat hänen voimakkaat ylä-äänensä. Gospellaulaja, rocklaulaja tai musikaalinäyttelijä belttaa loisteliaimmat ylä-äänensä aiheuttaen kylmiä väreitä kuulijoissa.

Olipa tavoitteesi mikä vaan edellisistä tai joku muu, niin yksi asia on kaikissa sama: mitä korkeamman äänen haluat laulaa, sitä nopeammin ilma täytyy saada värähtelemään äänihuulten välissä. Nopeamman värähtelyn aikaansaamiseen on monenlaisia apukeinoja, mutta myös esteitä.

Korkeiden äänten vaikeuttajia

Korkeiden äänten laulamista hankaloittavat monet asiat. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että ylä-äänten ongelmat juontavat usein siitä, että ääni-instrumenttia pyritään käyttämään alaäänille sopivalla tavalla eikä kehon anneta sopeutua ja muuttua ylä-äänten tarvitsemalla tavalla. Ei ole myöskään tavatonta, ettei laulajalla ole kokemusta ylä-äänien laulamisesta eikä keho yksinkertaisesti tiedä, mitä tehdä.

Korkeiden äänien vaikeuttajia on monia. Tässä on niistä tyypillisimmät:

 • Eri äänenkorkeuksien tuottamiseen tarvittava lihaksisto ei ole tarpeeksi aktiivinen
 • äänen kireytyminen
 • liiallisen ilmanpaineen käyttö laulaessa
 • tilaa nielussa ja suussa ei olla sopeutettu korkeille äänille sopivaksi
 • kehon suuntaukset ovat epätasapainossa
 • hengitystä ei olla sopeutettu laulutyyliin
 • Äänihuulten ei sallita toimivan korkeiden äänten edellyttämällä tavalla

Kukin ylläolevista ongelmien aiheuttajista voidaan ratkaista sopivilla toiminnoilla ja harjoituksilla. Olennaista on saavuttaa sopiva balanssi ilmavirran, äänihuulten sekä kehon ja ääntöväylän aktiivisuuden kanssa. Niiden tasapainoisessa yhteistyössä ylä-äänet syttyvät helpommin.

Pura korkeiden äänien esteet

Korkeiden äänien esteiden purkaminen kannattaa, sillä niiden hyödyt kokee usein myös matalampaa laulaessa. Esteiden purkamiseen tarvitsee usein laulunopettajaa, joka auttaa ensin havaitsemaan esteet ja sitten ohittamaan ne. Itseoppiminen pelkästään on tässä asiassa harvinaista. Monet esteistä voivat nimittäin olla sellaisia, ettei laulaja ole itse niistä edes tietoinen.

Tästä esimerkkinä käy äänen kiristyminen. On helppo ymmärtää, että nielussa epämiellyttävänä tuntuva äänen kiristyminen hankaloittaa korkealta laulamista. Kiristymistä voi kuitenkin tapahtua myös pienesti siten, ettei laulaja koe sitä epämiellyttävänä tai kiristävänä. Kiristyminen voi olla myös laulajan normaalitila; totuttu tapa ilman tietoisuutta muunlaisesta äänenkäytöstä. Vaikka laulaja ei tunne kiristymistä itsessään, kiristymisen seurauksena ääni voi väsyä tai käheytyä laulaessa.

Korkeiden äänien esteiden purkamisessa kannattaa olla kärsivällinen. Vaikka ne oppisi tunnistamaan itsessä ja ohittamaan nopeasti, toisenlaisen lihastyön oppiminen ja vakiintuminen vaatii aikaa.

Aktivoi äänenkorkeuksiin vaikuttava lihaksisto

Kuten aiemmin mainitsimme, korkeiden äänien laulamiseen on olemassa monenlaisia keinoja. Asiantunteva laulunopettaja auttaa löytämään sopivat tavat, joilla tarvittavat toiminnot löytyvät, mutta sen jälkeen työ jää laulajalle: oppiminen vaatii harjoittelun tuomia toistoja.

Mitä korkeampi ääni, sitä nopeammin äänihuulet värähtelevät. Jotta nopeampi värähtely on mahdollista, äänihuulet usein venyvät pituutta ylöspäin laulettaessa ja vastaavasti supistuvat alaspäin tullessa. Myös ääntöväylän pituus ja muoto helpottavat tai hankaloittavat äänihuulten värähtelyä ja sen nopeutta. Näitä ääntöväylän muutoksia saavat aikaan useat pienet lihakset. Olennaista korkeiden äänien kannalta on kurkunpään vapaan liikkeen salliminen ja joskus myös sen aktiivinen auttaminen.

Korkealta laulaminen on harjoiteltavissa oleva asia

Korkealta laulamista voi harjoitella ja kehittää kuten muitakin taitoja. Tärkeää on ymmärtää, millaisia asioita ja toimintoja korkeat äänet tarvitsevat syntyäkseen, ja harjoitella niitä aktiivisesti.

https://www.instagram.com/p/B–BQCkFznU/?utm_source=ig_web_copy_link

One thought on “Miten laulaa korkealta?

Comments are closed.