Auttavatko mielikuvat laulamaan paremmin?

Jos olet joskus ottanut laulutunnin, tai saanut neuvoja laulutekniikassa, on hyvin todennäköistä, että asioita on kuvailtu sinulle mielikuvien avulla esimerkiksi seuraavalla tavalla:

 • Laula maskiin
 • Laula etisesti
 • Kannattele ääntä
 • Haista ruusua
 • Ajattele, että olet pitkä putki

Parhaassa tapauksessa mielikuva auttoi sinua laulamaan paremmin. Toisenlaisessa skenaariossa jäit miettimään kuulemaasi otsa kurtussa, vielä enemmän ymmälläsi kuin aiemmin. Tai ehkä mielikuva aiheutti äänessäsi muutoksen parempaa kohti, mutta et vieläkään ymmärrä, miksi.

Jos mielikuvat ovat joskus aiheuttaneet sinulle päänvaivaa, suosittelemme lukemaan eteenpäin.

Mielikuvilla pyritään selittämään erilaisten toimintojen aiheuttamia tuntemuksia

Mielikuvien tarkoituksena on saada oppilas kokemaan haluttu asia tai toiminto omassa kehossaan ja laulussaan. Parhaimmillaan ne toimivatkin laulunopetuksessa erinomaisin tuloksin, huonoimmillaan ei lainkaan. Joskus mielikuva voi jopa saattaa oppilaan tekemään äänelle haitallisia toimintoja. Yksi mielikuva toimiikin hyvin yhdelle, toinen toiselle.

via GIPHY

Paraskin mielikuva joutaa roskakoriin, mikäli se ei aja asiaansa

Jollakin tietty mielikuva voi saada aikaan vaikkapa toivottua avautumista halutussa paikassa, toisella mielikuva taas voi aiheuttaa äänen kiristymistä. Laulussa kehittymisen kannalta onkin tärkeää, että laulunopettaja tietää, millaisia toimintoja oppilaan pitäisi harjoitella, sekä osaa ohjata oppilaan oikeiden mielikuvien ja harjoitusten ääreen, jotka näitä toimintoja kehittävät. Tehokasta on myös, jos oppilas oppii tunnistamaan haluttujen toimintojen tuntemukset itse omassa instrumentissaan, eli reflektoimaan tekemistään. Näin harjoittelusta tulee tehokasta ja päämäärätietoista.

Mielikuva voi auttaa, mutta miksi?

Jos jokin mielikuva saa aikaan jotakin seuraavista, olet hyvillä jäljillä:

 • Mielikuva auttaa sinua laulamaan helpommin haluamallasi tavalla
 • Mielikuva auttaa sinua laulamaan helpommin korkealta
 • Mielikuva auttaa sinua laulamaan helpommin alaääniä
 • Mielikuva auttaa sinua pääsemään eroon kurkun kiristymisestä laulaessa
 • Mielikuva tuo ääneesi etsimääsi kirkkautta tai tummuutta
 • Mielikuva auttaa sinua säätelemään äänenvoimakkuutta haluamallasi tavalla, eli voimistamaan tai hiljentämään ääntä

Kuten sanottu, parhaimmillaan mielikuva hoitaa homman kotiin, eli saa aikaan halutun muutoksen laulussa tai äänenkäytössä. Jotta uusi toiminto voitaisiin treenata pysyväksi toiminnaksi laulaessa, on hyvä tietää, mihin laulussa tarvittaviin toimintoihin tietyillä mielikuvilla pyritään vaikuttamaan. Tällä tavalla laulun harjoittelu ei ole pelkästään mielikuvien varassa toimivaa arpapeliä, vaan mielikuvien ja muiden harjoitusten käyttämistä siivittää ymmärrys siitä, miten ääni toimii. Tällöin mielikuvat toimivat loistavina apukeinoina haluttujen toimintojen saavuttamiseksi. Tarvittaessa mielikuvia voi myös päivittää, jotta harjoittelu pysyy mahdollisimman tehokkaana.

Jotkut laulun harjoittelijat kokevat hyödyllisemmäksi ajatella suoraan fysiologista toimintoa harjoitellessaan, eivätkä he koe tarvetta keksiä sille erikseen sitä helpottavaa mielikuvaa. Tärkeää onkin, että jokainen laulua treenaava voi harjoitella haluamallaan tavalla. Näin harjoittelu pysyy motivoivana ja halutut tavoitteet laulussa saavutetaan entistä tehokkaammin ja nopeammin.

Tiedä, miksi mielikuva toimii

Laulunopiskelusta tulee tehokkaampaa, motivoivampaa ja mielekkäämpää, kun tiedämme, millaisia fysiologisia toimintoja mielikuvien taustalla on. Erityisen tehokasta se on silloin, kun tieto yhdistyy kinesteettiseen kokemukseen omassa kehossa. Mikäli tämä näkökulma laulun ja äänen kehittämiseen kiinnostaa sinua enemmän, suosittelemme tutustumaan Estill Voice Trainingiin.

Tulevia koulutuksia tästä aiheesta

Kiinnostaisiko sinua tietää esimerkiksi, mitä “itkun tunne” saa monilla aikaan, miksi se voi auttaa laulamaan helpommin, sekä miksi se vaikeuttaa joidenkin laulamista? Tai missä osassa instrumenttia tilaa kannattaa avata? Tai mitä toimintoa haetaan “maskiin laulamisella”? Käsittelemme muun muassa näitä aiheita onlinetyöpajassamme Fysiologia mielikuvien takana tiistaina 19.5.2020. Tervetuloa mukaan!

Estill Level One -kurssi kesäkuun alussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *