Treenaa ääntäsi fiksusti

Laulamaan ei opi edes maailman parhaan opettajan kanssa, ellei itse kokeile, harjoittele ja laula. Miten laulua sitten voi harjoitella, jos ei tiedä miten ja mitä harjoitella? Tässä artikkelissa listaamme fiksun treenaajan vinkit oman laulutaidon kehittämiseen.

1. Opi tarkkailemaan itseäsi

Laulutaidon kehittämisessä kaiken a ja o on itsensä tarkkailu ja havainnoiminen. Tämäkin on taito, jossa voi kehittyä. Opi siis kuulostelemaan, miltä laulaminen tuntuu. Tarkkaile erityisesti seuraavia:

 • Hengitys
 • Vatsa
 • Kurkunpää
 • Nielu
 • Suu
 • Keskivartalo
 • Alaleuka
 • Pehmeä kitalaki
 • Kieli

Jos tuntemuksesi ovat jotain seuraavista tai vastaavanlaisia, olet oikeilla jäljillä:

 • Tuntuu hyvältä ja miellyttävältä
 • Tuntuu helpolta
 • Tuntuu aktiiviselta
 • Tuntuu vapaalta
 • Tuntuu varmalta (stabiililta)

Jos tuntemuksesi ovatkin jotain seuraavista, niin silloin on syytä vaihtaa taktiikkaa ja tarvittaessa pyytää apua esimerkiksi laulunopettajalta:

 • Tuntuu kiristävältä tai kuristavalta
 • Tuntuu epämiellyttävältä
 • Sattuu
 • Tuntuu epävarmalta (epästabiililta)
 • Tuntuu väkinäiseltä

2. Tiedä, mitä teet

On paljon helpompi harjoitella, kun tietää mitä harjoittelee ja miksi harjoittelee. Ymmärrys äänen toiminnasta yhdistettynä omaan kokemukseen siitä, miltä se tuntuu itsessä, on supertehokas yhdistelmä harjoittelussa.

Laulamiseen liittyvää tietoa saa lukemalla ja osallistumalla erilaisiin ryhmäkoulutuksiin. Laulunopettajan kanssa vietettyä yksityistuntia ei kannata käyttää siihen liikaa. Fiksu treenaaja on siis itse aktiivinen ja ottaa asioista selvää. Neuvoja kannattaa ja saa kysyä opettajalta tai muilta asiaan perehtyneiltä.

Älä myöskään unohda kysyä. Kaikkeen ei ole yksiselitteistä vastausta, joten älä ihmettele, jos saat monenlaisia vastauksia. Muista myös vastuusi tiedon suodattajana; millaisella kokemuksella ja koulutuksella vastaaja vastaa? Saatko useita samanlaisia vastauksia vai ollaanko asiasta yleisesti eri mieltä?

3. Tavoite selkeäksi

Ääniharjoituksen toistaminen vain siksi, että se kuuluu asiaan, ei edistä oppimista. Jos tiedät, mitä asiaa harjoituksella treenataan ja mikä sen tavoite on, harjoitteluun tulee välittömästi lisää ryhtiä ja sen kautta tuloksia nopeammin.

Kysy siis opettajaltasi, mihin hän harjoituksella tähtää ja keskity siihen. Samalla harjoituksella voi usein harjoitella eri osa-alueita toteutustavasta riippuen. Jotta äänesi oppii notkeaksi ja ketteräksi, on hyvä vaihtaa sen saamia ärsykkeitä aika ajoin.

4. Harjoittele säännöllisesti

Kehittyminen vaatii säännöllistä harjoittelua. Fiksu treenaaja treenaa laadukkaasti ja usein. Harjoituksesta ja opeteltavasta toiminnosta riippuen päivittäiseen harjoitteluun riittää joskus lyhyempikin hetki lähinnä muistuttamaan kehoa halutusta laulutavasta. Päivittäisellä treenaamisella saa hyvin tuloksia, kun miettii tarkkaan, mitä ja miten harjoittelee.

Laulunopettajasi on valmentajasi. Useimmat opettajat kehottavat harjoittelemaan tiettyjä asioita ja jotkut antavat myös ohjeita, miten tehdä se. Jos olet epävarma siitä, miten sinun pitäisi harjoitella, kysy rohkeasti tarkempia neuvoja. Laulunopettajasi haluaa sinun kehittyvän varmasti yhtä paljon kuin sinä itse.

Muista harjoittelussa itsesi tarkkailu eli hienommin sanottuna reflektointi. Miltä laulaminen tuntui? Pitäisikö jotain tehdä toisin? Pystyitkö toteuttamaan ohjeet?

5. Aikatauluta, suunnittele ja kirjaa

Harjoitteluaika kannattaa varata päivään jopa kalenterimerkinnällä. Silloin sinulla on varattuna hetki, jolloin voit keskittyä hetken laulamiseen muista arkareista välittämättä. Jos sinulla on rajallinen aika käytettävänä, kannattaa myös etukäteen suunnitella, mihin asioihin keskittyy minäkin päivänä.

Treenipäiväkirjan pitäminen ei kuulu vain urheilijoille. Harjoitusten ja harjoitusfiilisten sekä tulosten kirjaaminen auttaa löytämään sopivan harjoittelurytmin. Samalla oman edistymisen näkee konkreettisemmin. Treenipäiväkirjaa voi pitää myös äänitysmuodossa, jolloin edistystä pääsee seuraamaan kuuntelumallien kautta.

6. Ole itsellesi armollinen

Kukaan meistä ei ole kone, joten on enemmän kuin todennäköistä, että harjoittelu ei aina suju suunnitelmien mukaan. Älä suotta soimaa silloin itseäsi! Keskity siihen, mitä onnistuit tekemään vaikka lyhyestikin. Laulunopiskelussa ei jaeta pikavoittoja, vaan kyseessä on elämänmittainen maratoni.

Tutustu VoiceManualin koulutuksiin, joita voi käyttää sellaisenaan tai yhdistämällä niitä laulutunteihin tai muuhun lauluharrastustoimintaan. Tavoitteenamme on auttaa sinua harjoittelemaan laulamista fiksusti.

One thought on “Treenaa ääntäsi fiksusti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *