Vinkkejä kuoron etäharjoitteluun 4: Virtuaalikuoroprojektit

Mikäpä kuoro ei haluaisi tehdä veret seisauttavaa virtuaalikuoroesitystä, joka leviää sosiaalisessa mediassa räjähdysmäisesti tuoden kuorolle kunniaa ja mainetta. Sellaisen vaatii kuitenkin osaamista ja paljon työtunteja.

Aikaa palaa ensiksi stemmojen hiomiseen ja äänittämiseen mahdollisimman virheettömänä. Äänitysten ja videoiden editointi on toinen suuri työmaa, joka vaatii ajan lisäksi studiotekniikan ja videoeditoinnin osaamista.

Virtuaalikuoroprojekteja voi kuitenkin tehdä vähemmällä vaivannäöllä ja osaamisella, kun tavoitteena ei ole julkiseksi päätyvä YouTube-video, vaan kuoron sisäinen harjoituskeino aikoina, jolloin laulajat eivät pääse yhdessä harjoittelemaan. Esittelemme tässä artikkelissa tapoja käyttää virtuaalikuoroprojekteja kuoron etätreenimuotona.

Keinoja toteuttaa virtuaalikuoroprojekteja

Jos kuoronjohtajalta tai kuorolaisilta tai heidän lähipiiristään ei löydy taitoja äänitteiden ja videoiden editoimiseen, niin virtuaalikuoroprojektia kannattaa lähestyä pilvipalveluina toimivien yhteistyöalustojen kautta. Toinen vaihtoehto – mikä ei ole lainkaan huono, vaan jopa suositeltava – on palkata ammattilainen kokoamaan virtuaalikuoroesitys laulajien äänityksistä.

Virtuaalikuoroprojektin valmistelu

Virtuaalikuoroprojekti alkaa kuorolaisten motivoinnista ja sitouttamisesta sekä kappaleen valinnasta. Kun työstettävä kappale on tiedossa, on vuorossa videon tai äänitteen teko, jonka avulla laulajat äänittävät omat osuutensa. Äänite voi sisältää laulua tai pianolla soitettuja stemmoja tai säestystä. Mitä vaan, mikä auttaa laulajia äänittämään omat stemmansa. Äänityksen voi yhdistää videoon, jossa kuoronjohtaja johtaa kappaleen.

Äänitysten tekeminen

Tavoitteesta ja toteutustavasta riippuen laulajat äänittävät omat osuutensa joko videona tai audiona. Jos lopputulokseksi halutaan julkaistava virtuaalikuoroprojekti, jossa myös videot editoidaan, tarvitaan kuorolaisten lähettämiä videoita. Jos tavoitteena on koota pelkästään ääntä ja kenties tehdä video myöhemmin esimerkiksi Zoomin avulla, silloin riittää pelkkä äänen nauhoitus.

Ensimmäisistä esimerkeiksi käyvät vaikkapa kaikki Eric Whitacren toteuttamat virtuaalikuoroprojektit tai Vaskivuoren lukion kuoron mainio Pelottomien laulu. Lisää esimerkkejä löydät, kun haet YouTubesta Virtual Choir -haulla.

Äänitysten kokoaminen

Kuorolaisten tekemät äänitteet tai videot toimitetaan projektin kokoajalle ja editoijalle esimerkiksi Driven tai Dropboxin kautta. Mutta jos nauhoitusten kokoajaa ja muokkaajaa ei ole, voidaan projektiin käyttää erilaisia sovelluksia. Esittelemme tässä kolme vaihtoehtoa.

Acappella-sovellus

Acappella on sovellus, jolla voi tehdä yhteistyötä muusikoiden tai musiikin harrastajien kesken tai vaikka aivan itsekseen. Acappellaan voi liittää valmiin videon tai äänittää siinä suoraan. Lopputulemana on video, jossa näkyvät kaikki osallistujat ja kuuluvat kaikkien osuudet.

Virtuaalikuoroprojektissa Acappellan haasteena on se, ettei siihen voi liittää kuin enintään 10 osallistujaa. Niinpä se toimii parhaiten lauluyhtyeille tai niille, jotka haluavat laulaa itse kaikki stemmat.

Soundtrap

Soundtrap on “pilvistudio”, jossa voi työskennellä yhdessä eri projektien kanssa. Edu-versiossa pystyy kokoamaan isommankin kuoron mukaan samaan projektiin. Jokainen laulaja käy laulamassa joko Soundtrapissa tai lataa sinne itse oman osuutensa. Tämä vaatii rohkeutta ja luottamusta, sillä kaikki projektissa mukana olevat pääsevät kuulemaan toistensa raitoja. Siksi on hyvä heti alkuun sopia pelisäännöt siitä, kuka saa tehdä ja kommentoida mitäkin.

Soundtrap tuottaa siis pelkästään äänitteen, ei videota.

BandLab

BandLab on samantapainen pilvipalvelu kuin Soundtrap. Myös sen avulla jokainen kuorolainen voi osallistua yhteisen äänityksen tekemiseen tai harjoitella omaa stemmaansa.

Virtuaalikuoroprojektin tavoitteet

Kuten jo alussa mainittiin, virtuaalikuoroprojektin tavoite ei tarvitse olla pelkästään upea somessa leviävä video, vaan toimia laulajien harjoitus- ja kehittymismuotona varsinkin silloin, kun yhdessä harjoittelu ei ole mahdollista. Tämä sopii varsinkin taitaville kuorolaulajille, mutta myös vähemmän kokeneille, kun projektiksi valitaan mahdollisimman helppo kappale.

Virtuaalikuoroprojektin hyödyt

Virtuaalikuoroprojekti kehittää laulajien taitoja, sillä

  • he joutuvat laulamaan omaa stemmaansa yksin ja luottamaan itseensä
  • he joutuvat arvioimaan itse omaa laulamistaan
  • virtuaalikuoroprojektissa harjoitetaan vireitä ja harmonioita, joita on yksin hankala treenata

Muut tämän sarjan artikkelit:

2 thoughts on “Vinkkejä kuoron etäharjoitteluun 4: Virtuaalikuoroprojektit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *