Vinkkejä kuoron etäharjoitteluun 3: Stemmanauhoitukset

Etäkuoroharjoitusten suunnittelu ja toteuttaminen vaatii uudenlaisia toimintatapoja, sillä kaikista olennaisin, yhdessä laulaminen, ei onnistu nykytekniikalla verkon kautta. Normaalien kuoroharjoitusten siirtäminen sellaisenaan videoyhteyden päähän ei siis toimi.

Nettiyhteyden avulla voidaan kuitenkin jatkaa

 • harjoittelua
 • ylläpitää laulurutiinia
 • tehdä kuorolaulajien välistä yhteistyötä
 • vahvistaa kuoron yhteishenkeä
 • kehittää tulkintaa
 • opetella uusia asioita.

Tämä artikkelisarja esittelee erilaisia vinkkejä etäkuoroharjoitusten toteuttamiseen.

Valmistautuminen yhdessä laulamiseen

Yhdessä laulaminen ei ole mahdollista, ellei olla koolla yhdessä. Odotteluaika kannattaa siis käyttää valmisteluun sitä hetkeä varten, kunnes kuoro on taas koossa. Kuorolaisten oma harjoittelu on siinä avainasemassa etäharjoitusten ja -stemmisten ohella.

Osa kuorolaulajista pystyy harjoittelemaan itsenäisesti stemmoja, mutta toiset tarvitsevat siihen tukea stemmanauhoituksista. Stemmanauhoituksia voi tehdä monenlaisia ja osa niistä hyödyttää nuotinlukutaidottomia laulajia, osa kokeneita kuorolaulajia ja osa etäkuoroharjoitusten pitämistä.

Nyt on siis oiva hetki viedä stemmanauhoitukset seuraavalle tasolle, ellet ole tehnyt sitä jo aiemmin. Kun kuorolaiset eivät pääse kuulemaan toisiaan harjoitellessaan, on tarpeen luoda treeniolosuhteet, joissa yhdessä laulamista pääsee harjoittelemaan edes jotenkin. Tässä avuksi tulevat erilaiset stemmanauhoitukset, joita tarvitaan käytännössä kaikissa etäkuoroharjoittelun muodoissa.

Erilaiset stemmanauhoitukset

Stemmanauhoja tarvitaan erilaisiin tilanteisiin, erilaisille laulajille ja erilaisiin oppimisen vaiheisiin:

Oma stemma kuuluviin

 • oma stemma pelkästään
 • oma stemma korostettuna ja muut vaimeammin

Laulaja, joka ei lue nuotteja tai pysty esimerkiksi soittamaan jotain instrumenttia apuna, tarvitsee avukseen joko toisen laulajan tai stemmaääniteen omasta stemmastaan kappaleen opettelun alkuvaiheessa. Äänite, jossa kuuluu oma stemma pelkästään, on hyvä aivan alussa, mutta myöhemmin laulaja hyötyy siitä, jos hän kuulee muita stemmoja jonkun verran, mutta omansa voimakkaammin.

Kaikki stemmat kuuluvat

Periaatteessa mikä tahansa levytys on tällainen versio, mutta toisen johtajan johtamana se ei välttämättä vastaa oman kuoronjohtajan näkemystä kappaleesta. Sen vuoksi voi olla viisaampaa äänittää stemmat mahdollisimman hyvin kuoron omaa tavoitetta vastaavaksi ja harjoitella sellaisen nauhoituksen kanssa.

Kaikki stemmat yhdessä -äänitteet toimivat myös etäkuoroharjoituksten apuna.

Oma stemma häivytettynä

Stemmanauhoitukset, joista on häivytetty tai jopa kokonaan poistettu yksi stemma, ovat hyvä haaste taitaville laulajille. Ne toimivat myös hitaammin oppiville hyvänä mittarina: kun oma stemma on niin hyvin hallussa, että pystyy laulamaan yksin omaansa muita kuunnellen, on osaamisen taso hyvällä asteella.

Stemmanauhoja käytetään monessa tilanteessa

Stemmanauhoituksia voi käyttää omassa harjoittelussa kotona, etästemmiksissä ja kuoron etätreeneissä. Stemmanauhoitusten avulla stemmiksiä voi vetää periaatteessa kuka vaan kuorolainen. Lisäksi nauhoitukset auttavat koko kuoron etätreeneissä: kuoronjohtaja laittaa kaikki stemmat soimaan ja johtaa samalla videon välityksellä laulajia.

Stemmanauhoitusten tekeminen

Teknisesti taitava voi siirtää kuoropartituurin nuotinnosohjelmaan, josta ne saa ulos äänitteenä tai videona. Tämä on helppo ratkaisu, mutta ilman tarkkaa muokkaamista ja ohjeistusta tulos on aika mekaaninen eikä auta harjoittelemaan kuoronjohtajan näkemystä kappaleesta. Nuotin tarkat merkinnät ja tempon säädöt vievät usein niin paljon aikaa, että helpommalla pääsee, kun soittaa tai laulaa stemmat erikseen (riippuen tietysti tekijästä!).

Stemmojen nauhoitus kannattaa tehdä mahdollisimman tarkkaan sellaiseksi kuin kuoronjohtaja haluaa lopputuloksen olevan, jotta laulajat tottuvat tempoon sekä musiikillisiin ja tulkinnallisiin näkemyksiin. Esimerkiksi GarageBandin tai Audacityn (ilmaisohjelma) avulla voi jokaisen stemman äänittää omaksi raidakseen soittaen tai laulaen. Sen jälkeen niistä voi muokata erilaisia versioita:

 • Stemma yksinään (uuden stemman opetteluun)
 • Kaikki stemmat yhdessä (yhdessä harjoitteluun, kokonaiskuvan hahmottamiseen)
 • Joku stemmoista korostettuna muiden kuuluessa taustalla (oman stemman hahmottaminen osana kokonaisuutta)
 • Joku stemmoista häivytettynä tai poistettuna muiden kuuluessa normaalisti (lisää haastetta harjoitteluun siinä vaiheessa, kun stemma alkaa sujua hyvin)

Muut tämän sarjan artikkelit:

2 thoughts on “Vinkkejä kuoron etäharjoitteluun 3: Stemmanauhoitukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *