Laulaminen voi pidentää ikää

Laulamisen terveyshyötyjä on tutkittu tieteellisesti. Ei siis ole liioittelua sanoa, että laulaminen näyttää pidentävän ikää! Markku Hyypän tutkimuksesta kävi ilmi, että Pohjanmaalla asuvat ruotsinkieliset kuorolaulajat elivät muita selkeästi pidempään. Pidemmän eliniän takana näyttävät olevan kulttuuriharrastus sekä kuorolaulamisen mukana tuleva yhteisöllisyys.

Hyyppä toteaakin Ylen haastattelussa: “Kulttuuriaktiiviset ihmiset elävät pidempään kuin esimerkiksi sohvaperunat”. Tutkimukset osoittavat, että kulttuurisesti aktiivinen ihminen voi haalia itselleen jopa 2-3 lisäelinvuotta. Myös Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kulttuuritapahtumissa aktiivisesti käyvät ihmiset elivät pidempään kuin ne, jotka osallistuivat niihin harvemmin.

Ryhmässä laulaminen kannattaa! Joko sinä kuulut johonkin kuoroon? Sopivaa lauluryhmää voi etsiä paitsi verkkohaulla, myös esimerkiksi seurakunnista, kansalaisopistoista, musiikkiopistoista sekä muista yhteisöistä.

Lähteet:

Bygren, Lars & Konlaan, Boinkum & Johansson, S. (1996). Attendance at cultural events, reading books or periodicals, and making music or singing in a choir as determinants for survival: Swedish interview Survey of living conditions. BMJ (Clinical research ed.). 313. 1577-80. 10.1136/bmj.313.7072.1577.

Hyyppä, Markku T. (2013). Kulttuuri pidentää ikää.

One thought on “Laulaminen voi pidentää ikää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *