9 vinkkiä, joilla viet tulkintasi uudelle tasolle

“Kylläpä oli hieno tulkinta!” Kun laulajan tulkinta kolahtaa yleisöön, pystyy kuulija usein eläytymään laulajan kokemaan tunnetilaan – joskus jopa toisinpäin. Kokemus on tällöin yhdessä koettu ja jaettu. Niskavillat ovat pystyssä, käsivarret kananlihalla. Millaisia keinoja laulaja voi hyödyntää oman tulkitsemisensa parantamiseksi? Listasimme asioita, jotka auttavat sinua siirtymään seuraavalle tasolle kappaleesi tulkitsemisessa.

1. Analysoi teksti

Mitä laulamasi teksti tarkoittaa sinulle? Mitä mielestäsi milläkin laulussa esitetyllä ajatuksella tarkoitetaan? Autenttisinta tulkinta on usein silloin, kun laulajalla on omakohtainen kokemus, jonka tunnemuistot voi esiintyessä muistuttaa mieleen ja siirtää kappaleen kerrontaan.

Tekstiä tutkiessa voit löytää erilaisia näkökulmia laulussa esitettyihin tilanteisiin ja tunnetiloihin. Kappaleeseen, joka on ilmeisen surullinen, voidaan tuoda myös muunlaisia tunnetiloja, kuten turhautumista, ärtymystä, vihaa, tai pettymystä, jolloin tekstikin saa erilaisen näkökulman. Toisaalta laulaja voi kokea vaikkapa helpotusta jostain muusta syystä, mikä ei suoraan tule ilmi tekstistä.

2. Määritä oma roolisi kertojana

Laulatko kappaleen omana itsenäsi? Oletko tapahtuman kertoja, joka kuvailee toisen henkilön elämän tapahtumia? Tai oletko laulun ajan kenties jonkun roolihahmon saappaissa teatterinäyttelijän tapaan? Näin on usein esimerkiksi silloin, kun lauletaan kappaleita musikaaleista tai oopperoista. Laulaja-lauluntekijä taas saattaa kuvailla laulussaan esimerkiksi henkilökohtaisen elämänsä oivalluksia ja kokemuksia.

3. Päätä kenelle laulat

Jos kappaleessa lauletaan “jos jätät minut nyt”, tulkitaan se usein tilanteeseen, jossa parisuhde on päättymässä. Entäpä jos fraasi onkin kohdistettu isoäidille, joka on kuolemaisillaan? Kappale saa täysin erilaisen merkityksen. Toisaalta kappaleen hahmo voi myös vain mietiskellä asiaa itsekseen.

4. Päätä kappaleen yleinen tunnetila

Vallitseeko kappaleessa jokin yksi voimakas tunnetila, vai muuttuuko se kappaleen aikana? Millaisia tunteita laulaja käy läpi kappaleen aikana? Miksi? Jokin tekstissä mainittu asia voi esimerkiksi palauttaa kertojan mieleen suloisen muiston kesäpäivästä, kun taas seuraava tunne voi viedä laulajan takaisin täysin toisenlaiseen olotilaan.

5. Mieti miten voimakkaasti tunnetilaa ilmaistaan

Jos 10 tarkoittaisi todella iloista, ja 1 vain vähän iloista, millaisella tasolla tunnetilaa ilmaistaan kappaleessa? Muuttuuko tunnetilan taso kappaleen aikana, vai pysyykö se samanlaisena läpi laulun?

6. Kuinka avoimesti tunnetila näytetään?

Voimakkuuden lisäksi tunnetilaa voi säätää tunteen avoimuuden tai sulkeutuneisuuden mukaan. Täysin avoimen tunnetilan sijaan laulaja voi pidätellä tunnetta sisällään, jolloin yleisö aistii sisällä kytevän tunteen sekä sen, ettei kaikkea päästetä ulos. Toisaalta täysin palkein ilmaistu tunne voi olla yhtä vaikuttavaa koettavaa.

7. Päätä millaisia äänenkäyttötapoja haluat käyttää

Millainen on tulkinnan yleistunnelma? Huokoinen ääni sopii esimerkiksi herkkään tunnelmaan. Kuulaskin ääni voi olla herkkää, ja paljon muuta. Ratkiriemukas tunnetilakin tarvitsee omanlaisen äänimaailmansa. Kuuntele kehosi signaaleja erilaisten tunnetilojen aikana – ne voivat auttaa sinua!

8. Väritä ilmaisuasi erilaisilla tyylikeinoilla

Erilaiset tehosteet ja mausteet ovat toimivia tapoja korostaa tunnetilaa tai valloilla olevaa ajatusta. Näitä kuullaan niin klassisessa musiikissa kuin rytmimusiikissakin. Musiikkityylistä riippuen laulajat käyttävät esimerkiksi melismoja ja ornamentaatioita sekä erilaisia efektejä, kuten säröä.

9. Luota intuition voimaan

Samalla kun edellämainitut keinot ovat oivallisia työkaluja tulkitsemisen harjoitteluun, on hyvä muistaa, että myös intuitiolla on oma tärkeä paikkansa esiintymisessä. Mekaanisesti harjoitellun tulkinnan saattaminen yleisölle tuskin vetää vertoja tilanteelle, jossa laulaja aidosti kokee tunteensa hetkessä, jotka nousevat esiintymisen aikana. Ole siis myös herkkä aistimaan tilannetta ja kehostasi nousevia merkkejä, sekä valmis mukautumaan tilanteeseen – joskus tulkinta voi ottaa ihan uudenlaisen, yllättävän muodon.

6 thoughts on “9 vinkkiä, joilla viet tulkintasi uudelle tasolle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *