6 asiaa, jotka on hyvä tietää laulutunneista

Moni laulaja, aloitteleva tai kokeneempi konkari, arkailee laulutunneille menoa monesta syystä. Yksi niistä liittyy siihen, ettei laulutuntien sisällöstä ja tavoitteista ole tarpeeksi tietoa. Niinpä listasimme tähän joitakin asioita, joita laulutunneilla opitaan niin ryhmässä kuin yksityisopetuksessa.

1. Laulutekniikka on halutun äänenkäytön opettelua ja ongelmien ratkomista

Laulutekniikan opettelu tarkoittaa pääasiassa kahta asiaa:

  1. Opetellaan sellaista äänenkäyttötapaa, joka on halutulle musiikkityylille tyypillistä
  2. Ratkotaan laulamiseen liittyviä ongelmia, kuten miten lauletaan ylä-ääniä, miten lauletaan kovaa, miten lauletaan oikeita ääniä jne.

Jos siis haluat laulaa klassista musiikkia, valitse opettaja, joka tuntee sen äänenkäyttötavat. Vastaavasti valitse rytmimusiikkiin sellainen opettaja, joka tuntee sen äänenkäyttötavat. Yhä enenevässä määrin on myös olemassa opettajia, jotka osaavat sekä laulaa että opettaa molempia.

2. Ääniharjoitukset eivät ole pelkästään äänenavausta

Laulutunnit aloitetaan tyypillisesti ääniharjoituksilla. Ne eivät ole pelkästään lämmittelyä tai äänen avausta, vaan harjoitusten tavoitteena on kehittää ääni-instrumenttia ja laulamisessa tarvittavia taitoja.

Yksinkertaisissa harjoituksissa harjoitellaan monia eri asioita pieninä palasina. Jos et ymmärrä, mitä harjoituksella harjoitellaan, kysy opettajaltasi. Selitys voi olla niinkin yksinkertainen, kuin eri sävelkorkeuksien tuottamista halutulla äänenkäyttötavalla.

3. Musiikkityylit avautuvat laulujen kautta

Musiikin ja musiikkityylien tuntemus on suuri osa laulutuntien sisältöä. Se tapahtuu laulujen kautta. Tuntemalla kappaleiden esityskäytäntöjä ja musiikkityylin erityispiirteitä pääset pintaa syvemmälle kappaleissa. Se auttaa myös tulkinnan kehittämisessä.

Laulamisen eri osa-alueet yhdistyvät musiikin tuomaan iloon ja estetiikkaan lauluissa. Ei ihme, että tämä on aina laulutuntien kohokohta ja antoisin opettelun kohde!

4. Rytmiikka on olennainen osa rytmimusiikkia

Jo nimikin kertoo sen! Yksi rytmimusiikin tärkeimmistä elementeistä on rytmiikka eli se, miten rytmejä käsitellään, painotetaan jne.

5. Tulkintaa ja esiintymistäkin voi harjoitella

Oletko tullut ajatelleeksi, kuinka paljon laulajat analysoivat lauluja, jotta haluttu tulkintatapa pääsee esiin esitystilanteissa? Pelkän intuition varassa ei tarvitse olla, sillä on olemassa monenlaisia tapoja kehittää omia tulkinta- ja esiintymistaitoja.

6. Oma harjoittelu on tärkeintä

Jos haluat saada laulutunneista eniten irti, niin harjoittele niiden välillä itsenäisesti. Ilman sitä kehitystä tapahtuu todella hitaasti, sillä laululihakset tarvitsevat toistoja. Tärkeintä ei ole se, kuinka paljon harjoittelet. Nopein tie tuloksiin syntyy säännöllisestä, päivittäisestä harjoittelusta, kun se toteutetaan huolellisesti keskittyen. Pari minuuttia päivässä on joissakin asioissa täysin riittävää. Toisia osa-alueita voi toisaalta treenata selkeästi pidempiäkin pätkiä. Myös äänetön harjoittelu voi olla supertehokasta.

Tee kotiläksysi huolella: opettele laulamaan laulun melodia ja sanat kotona ja kuuntele eri esittäjien versioita ko. laulusta etukäteen. Näin tunnilla ei tarvitse käyttää aikaa sellaiseen, minkä voit tehdä itsekin ilman opettajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *