SOVT: Oudon nimen takaa paljastuu laulajan tehokas treenimuoto

SOVT eli semi-occluded-vocal-tract tarkoittaa yksinkertaisesti sanottuna sitä, että äänentuoton aikana suu on osittain suljettu. Tämä tapahtuu esimerkiksi silloin, kun hymistään, tehdään huulitäryä tai lauletaan liukuja ng-äänteellä tai vaikkapa r-kirjaimella. Tehokkaan SOVT-efektin saa aikaan myös pilliin tai muoviputkeen ääntämällä, jota monet laulunopettajat myöskin hyödyntävät opetuksessaan.

Huomaa, että nykyään on saatavilla luontoystävällisiä kertakäyttöpillejä, jotka on valmistettu biohajoavista materiaaleista muovisten pillien sijaan.

Äänihuulten värähtely helpompaa vähemmällä työllä

SOVT-harjoitusten hyödyt ovat moninaiset. Sen hyöty johtuu äänihuulille kohdistuvasta vastapaineesta, joka heijastuu ääntöväylästä äänihuulia kohti alaspäin yhtä aikaa keuhkoista suuntautuvan ilmanpaineen kanssa. Tapahtuma auttaa äänihuulia värähtelemään vapaasti ja tasaisesti vähemmällä työllä.

Vähentää huokoisuutta

SOVT-harjoituksessa syntyvä vastapaine auttaa äänihuulten reunoja lähestymään toisiaan paremmin värähtelyn aikana, jolloin huokoisuus vähenee.

Auttaa poistamaan breikit

Katkokset siirryttäessä korkeuksilta toisille katoavat, sillä vastapaine vakauttaa äänihuulten värähtelytapojen muutosta niin, että se on tasainen. SOVT-harjoitukset siis helpottavat ylimenopaikkojen hallitsemista.

Helpottaa kireyteen

SOVT-harjoitus avaa supraglottista eli äänihuulten yläpuolista tilaa, jolloin äänihuulilla on vapaammat olosuhteet värähdellä. Samalla äänihuulivärähtely onnistuu ilman ylimääräisiä jännityksiä.

Ääniongelmien ehkäisijä?

Pilliin laulaminen on hyvä keino totuttaa instrumentti sopivaan balanssiin äänihuulivärähtelyn ja ilmanpaineen välillä, jolloin esimerkiksi taipuvaisuus puskemiseen vähenee. Samalla harjoitus vahvistaa muiden yllämainittujen osa-alueiden hyötyjä.

Äänitieteen legenda, tutkija Ingo R. Titze näyttää SOVT-harjoituksen pillillä.
Puheterapeutti ja lauluvalmentaja Stephie Kruse näyttää videollaan, miten hän käyttää Lax Voxia helpottamaan äänentuottoa flunssaisena. Lax Vox -rentoutusletkun kehittäjä on suomalainen puheterapeutti Marketta Sihvo.
Tässä uusi versio SOVT-harjoituksesta, jossa myös sanojen lausuminen on mahdollista harjoituksen aikana.

Hyvä tapa lämmitellä ja jäähdytellä

SOVT-harjoitus on erinomainen tapa lämmitellä ääntä ja kehoa ennen laulamista. Samalla se toimii loistavana jäähdyttelymuotona esimerkiksi silloin, kun takana on äänenkäytöllisesti raskas päivä. Erilaisia pillejä hyödynnetään myös ääniterapiassa.

Lisätietoa SOVT-harjoituksista on netissä runsaasti. Esimerkiksi Voice Science Works -sivustolta löydät hyvän artikkelin aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *