Opettele tuntemaan miten laulat, jos haluat kehittyä

Matkiminen on tärkeä osa laulutaidon kehittämistä. Pieni lapsi oppii puheen pyrkiessään toistamaan yhä uudestaan vanhemmiltaan kuulemiaan sanoja vaiston varaisesti. Myös laulutaito kehittyy aluksi lauluääntä kuunnellen, matkien ja HARJOITELLEN. Syvällinen oppiminen vaatii kuitenkin vielä yhtä lisätaitoa: taitoa tuntea, miltä laulaminen tuntuu omassa kehossa.

Lihasten aktivoiminen toiseen työhön

Laulaminen on lihastyötä. Käytämme laulaessamme pieniä kurkunpään ja ääntöväylän lihaksia. Näiden lihasten valjastaminen laulamiseen on prosessi, jossa lihastyön tunnistaminen ja tarkkailu omassa kehossa auttaa enemmän kuin pelkästään korvan varassa eteneminen.

Tunne ääni

Oletko koskaan huomannut, että joidenkin laulajien ääni tuo kuulijalle hyvän olon tunteen koko kehoon? Jonkun toisen laulajan ääni saattaa tuntua jopa epämiellyttävältä omassa kurkussa häntä kuunnellessa. Kyseessä on audiokinesteettinen kyky – kyky tuntea omassa kehossamme se, mitä toinen tekee omassaan, kun hän laulaa tai puhuu.

Audiokinesteettinen kyky on taito, jota voi myös kehittää. Se on tärkeä työväline laulunopettajille, jotka ohjaavat oppilaitaan sen avulla. Laulun opiskelijalle audiokinesteettisestä kyvystä on myös hyötyä; sen auttaa toistamaan kuullun mallin, esimerkiksi opettajan laulunäytteen, perusteella, mitä pitäisi tehdä.

Uuden asian toteuttaminen ensimmäisen kerran tapahtuu usein “vahingossa” ja tiedostamatta. Uuden toiminnon vakiinnuttaminen vaatii toistoja ja tietoisuutta sen tekemisestä. Ymmärrys siitä, mitä kehossa tapahtuu, yhdistettynä tuntemiseen, miltä kyseinen toiminto tuntuu ja missä, ovat avaimet todelliseen oppimiseen.

Harjoitusprosessi: Ymmärrä, löydä, tunne ja toista

  1. Tiedä, mitä harjoittelet ja miksi. Se auttaa visualisoimaan toiminnon ja toteuttamaan seuraavat kohdat.
  2. Löydä haluttu toiminto matkimalla tai luontaisen toiminnon avulla.
  3. Tunnista, missä lihakset tekevät työtä ja kuinka paljon. Opi tuntemaan, miltä kyseinen toiminto tuntuu kehossasi.
  4. Toista, kunnes se löytyy automaattisesti.

One thought on “Opettele tuntemaan miten laulat, jos haluat kehittyä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *