Belting ja hengitys

Belting on voimakas ja kuuluva laulutyyli. Sen voima ei kuitenkaan tule suuresta ilmanpaineesta äänihuuliin, vaan äänihuulten pidemmästä sulkeutumisajasta. Ilmavirran sopeuttaminen beltingin ”asetuksiin” kurkunpäässä ja ääntöväylässä onkin ratkaiseva perusta terveeseen ja vapaasti soivaan belting-ääneen.

Liian syvä hengitys estää tarvittavat asetukset

Hengityksen tulisi antaa olla vapaa mukautumaan käytetyn äänikvaliteetin mukaan. Varsinkin klassisen laulun koulutuksessa puhutaan paljon syvästä sisäänhengityksestä (ja laulamiseen liittyvästä hengitystuesta), joka vaikuttaa epäsuotuisasti beltingiin. Syvä sisäänhengitys laskee helposti kurkunpäätä, jonka kuuluu olla suhteellisen korkealla beltatessa. Vahva hengitystuki vaikuttaa myös kurkunpäätä alentavasti ja huonosti ymmärrettynä tuki voi lisätä ilmanpainetta äänihuuliin aiheuttaen kireyttä ja nostaen äänihuulten vaurioitumisriskiä.

Aretha Franklin GIF by George Michael - Find & Share on GIPHY
Miltä valmistava hengitys näyttää?
Stevie Wonder Singing GIF - Find & Share on GIPHY
Entä tässä?
Happy Tonight Show GIF by The Tonight Show Starring Jimmy Fallon - Find & Share on GIPHY
Entä tässä?

Liian kova ilmanpaine on riski äänen terveydelle

Belting on intensiivinen tapa käyttää ääntä, kuten oopperalaulukin. Riskit äänen terveydelle ovat siksi suuremmat, mikäli ilmavirtaa ei sopeuteta kurkunpään ja ääntöväylän asetuksiin sopivaksi beltatessa. Mikäli äänesi käheytyy beltaamisesta tai laulaminen sattuu tai tuntuu epämukavalta, on syytä kiinnittää ensimmäiseksi huomiota hengitykseen ja ilmavirtaan.

20% Off of Fake Books on Sheet Music Plus

One thought on “Belting ja hengitys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *