Efektit: Örinä

Örinä (grunt), jota kuulee käytettävän musiikkityyleissä death metal ja black metal, on paljon ‘melua’ sisältävä lauluefekti. Se kuulostaa voimakkaalta ja tummalta, ja Complete Vocal Instituten mukaan sitä käytetään ilmaisemaan tunnetiloja epätoivosta aggressioon. Örinän sanotaan kuulostavan samalta, kuin jos säröä ja murinaa olisi sekoitettu keskenään.

Örinä syntyy, kun koko kurkunpään annetaan värähdellä avoimena. Eri rakenteiden yhtäaikainen värähtely saa aikaan tummia taajuuksia suhteellisen kovalla voimakkuudella. Örinän soundia kuvaillaankin “tumman ja onton” kuuloiseksi. Sitä voidaan käyttää yhtä aikaa äänihuulten värähdellessä, tai ilman.

Örinän aikana “värähtelevät” rakenteet:

  • kannurustot
  • aryepiglottiset (kannurusto-kurkunkansi) poimut
  • kurkunkansi
  • ääntöväylän alaosa
Cannibal Corpsen vokalisti George “Corpsegrinder” Fisher

Lähteet: Complete Vocal Institute

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *