Pää-ääni – rintaääni: Mitä ovat rekisterit?

Äänen tuottaminen on monimutkainen ja alati muuttuva systeemi. Siihen tarvitaan paitsi kurkunpään lihasten myös hengityselimistön lihasten saumatonta yhteistyötä. Tämän monimuotoisen systeemin selittäminen ei ole helppoa. Siksi laulunopettajat ja ääniammattilaiset käyttävät erilaisia malleja kuvaamaan muutoksia ja erilaisia toimintoja ääneen liittyen. Vanhinta ja laulukoulutuksessa eniten käytettyä mallia kutsutaan rekisterimalliksi.

Rekisterimalli

Laulukoulutuksessa äänirekisterillä kuvataan monia asioita:

  • äänialueen osaa (matalat äänet, keskiäänet, ylä-äänet)
  • tietyntyyppistä äänenlaatua
  • äänihuulten värähtelytapaa
  • laulajan tuntemuksia (missä ääni resonoi)

Äänirekisteri voi myös kuvata useaa edellä mainittua yhtä aikaa. Siksi äänirekisterin määritelmä voi vaihdella laulunopettajien ja laulajien välillä.

Äänirekistereiden määrä vaihtelee myös yhdestä useaan. Laulukoulutuksessa puhutaan eniten rintaäänestä (modaalirekisteri), jolla kuvataan yleensä äänialueen matalaa osaa (resonoi rinnassa), ja pää-äänestä, jolla kuvataan äänialueen yläosaa (resonoi päässä). Breikki- tai ylimenoalueet ovat paikkoja, joissa rekisterit vaihtuvat. Klassisessa laulussa ko. alueesta käytetään yleisesti termiä passaggio.

Rekisterit ja äänialueet

Rekisterimalli auttaa usein ymmärtämään äänialueen eri osien eroja ja liikkumista niiden välillä. Usein tavoitteena on äänen ekvalisointi (egalisointi, yhdenmukaistaminen), jolloin syntyy vaikutelma, kuin laulaja käyttäisi vain yhtä rekisteriä. Tämä yksirekisterisyys saadaan yleensä aikaan ’miksaamalla’ (yhdistämällä ja sopeuttamalla) rinta- ja pää-ääni keskirekisteriksi tai mikstiksi.

Rekisterit ja äänen laatu

Rintaääntä ja pää-ääntä käytetään myös äänen laadun kuvaamisessa. Joskus halutaan viedä rintaäänimäinen sointi äänialueen yläosaan ja joskus tuoda pää-äänen soundi alaääniin. Huomioitava on, että esimerkiksi rintaäänimäisen soundin vieminen ylös vaatii muutoksia kurkunpäässä, ääntöväylän muodossa sekä kehon aktiivisuudessa. Jotkut musiikkityylit, kuten jodlaus ja pygmilaulu, edellyttävät äkillisiä rekisterivaihtoja.

5 thoughts on “Pää-ääni – rintaääni: Mitä ovat rekisterit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *