Miten vireongelmista voi päästä eroon?

Tarkka vire on tärkeä paitsi ammattilaulajalle myös monelle harrastajalle kuorossa. Moniääninen laulu muuttuu turhan jännittävän kuuloiseksi, jos vireet eivät ole kunnossa. Miten vireongelmista voi päästä eroon?

Vaikeuksia tunnistaa oikea sävelkorkeus tai vire

Oikeiden sävelkorkeuksien tunnistaminen ja -tuottaminen on taito, jossa voi kehittyä. Parhaiten se onnistuu asiaan perehtyneen laulunopettajan kanssa. Niitä voi harjoitella myös muutamien mobiilisovellusten kanssa. Laulupelit, kuten SingStar, perustuu sävelkorkeuksien tarkkaan tuottamiseen: pisteitä tulee sitä enemmän, miten tarkkaan voi toistaa alkuperäisesityksen.

Vaikeuksia tuottaa oikeita sävelkorkeuksia tai vireitä

Sävelkorkeuksien tuottaminen voi häiriintyä monesta eri syystä. Se voi olla seurausta laulamisen puutteesta ja tarvittavan lihaksiston harjoittamisesta. Äänentuottosysteemiin voi tulla myös ”lukkoja”, jotka estävät lihasten toiminnan halutulla tavalla. Näitä lukkoja voi syntyä fyysisesti (mm. leikkaus, onnettomuus, kurkunpään tulehdus, lääkitys) tai psyykkisesti (mm. heikko itsetunto, perfektionismi, ramppikuume, ahdistuneisuus, pelko). Yleisin syy kuitenkin on harjoituksen puute. Pelkästään laulamisen säännöllisesti aloittaminen parantaa monen laulajan vireitä päivä päivältä.

Vireongelmia kuullaan myös silloin, kun opetellaan laulamaan uudella tavalla. Moni kokee oppimisprosessin aikana epävarmuutta ja epästabiiliutta lihasten harjoitellessa uudenlaisia toimintoja ja -yhteistyötä. Laululihasten harjoittaminen on samanlaista työtä kuin muidenkin lihasten harjoittaminen: oikeiden liikkeiden hermottamista ja vakauden hankkimista toistojen avulla.

Alavireinen ja ylävireinen laulu

Suurimmalla osalla laulajista on kokemusta alavireisistä äänistä. Se on seurausta monesta asiasta: väsymyksestä, uudesta kappaleesta, äänialueen ääripään käytöstä, äänen kireydestä. Alavireen syy löytyy usein suusta: kieli voi estää kurkunpään vapaata liikettä. Ääni voi olla alavireinen erityisesti korkeissa äänissä, varsinkin takavokaaleilla. Äänen egalisointi (ekvalisointi, equalizing) onkin tärkeä asia myös tästä näkökulmasta.

Klassiset laulajat huom! Kurkunpään laskeminen (mutta ei alaspainaminen) on osa klassista lauluääntä. Se on myös alavireen riski ja hankaloittaa ylä-äänten tuottamista.

Ylävireistä laulua kuullaan tyypillisesti silloin, kun lauletaan liian kovalla ilmanpaineella. Vireongelman lisäksi se lisää äänihuulten vaurioitumisen riskiä.

Laululihasten harjoittaminen on samanlaista työtä kuin muidenkin lihasten harjoittaminen: oikeiden liikkeiden hermottamista ja vakauden hankkimista toistojen avulla.

7 thoughts on “Miten vireongelmista voi päästä eroon?

  1. Paluuviite: Oikea lauluhengitys?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *