8 vinkkiä uusien laulujen opetteluun

Olitpa sitten klassinen-, jazz-, pop- tai mikä vaan laulaja, tai stemmojaan opetteleva kuorolainen, uusien laulujen opettelu on osa harrastusta, työtä ja opiskelua. Millaiset keinot auttavat harjoittelemaan niitä mahdollisimman tehokkaasti? Listasimme tähän muutamia vinkkejä.

1.    Kuuntele laulusta eri versioita

Tutustu uuteen lauluun kuunnellen. Mikäli siitä on olemassa eri esittäjien versioita, kuuntele useampi ennen kuin aloitat itse laulun harjoittelun. Silmäile samalla nuottikuvaa, mikäli mahdollista. Analysoi samalla:

  • millainen on kappaleen tunnelma?
  • missä on kappaleen huippukohta?
  • onko kappaleessa haastekohtia suhteessa omaan laulualueeseesi?

Lopuksi: muista tehdä laulusta oma versiosi kuuntelujen jälkeen.

2.    Löydä itsellesi sopiva sävellaji

Kokeile, mikä sävellaji on itsellesi sopivin. Laulaja voi määritellä itselleen sopivimman sävellajin, mikäli kyseessä ei ole musiikkiteatteriesitys, orkesterisäestyksellinen kappale tai kuorolaulu. Niissä sävellajit ovat pääasiassa määriteltyjä ja laulajan on sopeuduttava niihin, mutta kaikessa muussa laulun voi yleensä laulaa miltä vaan korkeudelta.

Kun valitset sävellajia, tarkkaile mikä tuntuu mukavimmalta ja mikä kuulostaa mielestäsi parhaimmalta. Voit myös käyttää äänitystä apuna, jolloin pääset kuuntelemaan lauluasi ilman, että laulat samaan aikaan itse. Helpoimman tuntuinen ei ole aina sama kuin se, joka kuulostaa parhaimmalta.

3.    Opettele melodia ilman sanoja

Sanat auttavat muistamaan sävelen ja sävel sanat, mutta harjoitusvaiheessa on joskus hyvä eriyttää ne toisistaan. Melodialinjan opettelu ilman sanoja on sävelkorkeuksien– ja äänentuotannon harjoittelua.

Ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on melodialinjan osaaminen ja sävelten tuottaminen mahdollisimman vaivattomasti. Tässä voi hyödyntää monia erilaisia tapoja:

  • hyräile m-kirjaimella
  • käytä ng-ääniliukua
  • laula huulitäryllä, r:llä, z:llä tai v:llä
  • kokeile SOVT-harjoitusta pillillä

Kun melodia sujuu hyvin ja vaivattomasti, siirry laulamaan melodiaa itsellesi mieluisalla vokaalilla ja tavoitteena olevilla äänikvaliteeteilla.

4.    Harjoittele puhuen

Tutustu laulun sanoihin ja sen sanomaan. Mieti, miten haluat tulkita sen. Lausu tekstiä ääneen pitäen mukana laulun tunnetila, intensiteetti, fraseeraus, rytmi, painotukset jne. Voit myös mukailla melodian nousuja ja laskuja äänelläsi kuitenkin laulamatta.

5.    Pilko hankalat kohdat pieniin palasiin

Laulun hankalat kohdat kannattaa pilkkoa pienempiin osiin. Jos esimerkiksi fraasin toiseksi viimeinen sävel aiheuttaa hankaluuksia, harjoittele niin, että aloitat laulun siitä ja laulat ensin kahta viimeistä säveltä. Kun ne sujuvat, lisää kolmanneksi viimeinen sävel jne.

Pitkät melodialinjat ovat usein haasteellisia. Joskus on hyvä aloittaa harjoittelu pilkkomalla melodia lyhyisiin osiin eli laulamalla se staccatolla. Se auttaa ylläpitämään kehon aktiivisuutta, joka helposti ”lössähtää” pitkissä äänissä. Kun laulu sujuu staccatona, siitä voi siirtyä non-legatoon ja edelleen kohti legatoa kehen aktiivisuuden mukana säilyttäen.

6.    Toista kohtia, jotka sujuvat hyvin

Tehokas harjoittelu keskittyy hankalien kohtien korjaamiseen laulujen läpilaulamisen sijaan, mutta vähintään yhtä tehokasta on hyvin menevien kohtien toistaminen. Toistamalla hyvin sujuvia fraaseja vahvistat lihasmuistia. Mikäli olet tyytymätön johonkin kohtaan etkä löydä siihen sopivaa ratkaisua, odota, kunnes voit työskennellä sen parissa opettajan johdolla. Toistamalla huonosti sujuvaa kohtaa harjoitat lihaksia muistamaan epätoivotut liikkeet.

7.    Äänetön harjoittelu on myös tehokasta

Niin hassulta kuin kuulostaakin, äänetön harjoittelukin voi olla tehokasta. Harjoittele äänettömästi erityisesti hankalia lähtöääniä ja hankalia fraaseja. Näin säästät äänihuuliasi ja harjoitat muita laulamisessa tarvittavia lihaksia. Äänettömässä harjoittelussa voi olla myös helpompi huomata, miksi joku kohta ei suju toivomallasi tavalla; missä ei tunnu mukavalta ja miksi? Mitä pitäisi tehdä toisin asian muuttamiseksi?

8.    Ole kärsivällinen ja pitkäjänteinen

Lihasten kouluttaminen vie aikaa. Pikavoittoja on harvoin tarjolla, joten muista harjoitella pitkäjänteisesti ja säännöllisesti. Vähän ja usein on tehokkaampaa kuin pitkään ja harvoin. Jos jokin ei suju, älä lannistu: prosessi on vielä kesken.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *