Efektit: Särö

Särö on lauluefekti, jota kuullaan käytettävän laulussa intensiivisten tunnetilojen ilmaisussa. Monet laulajat ovat käyttäneet kyseistä efektiä laulussaan aikojen saatossa: Janis Joplin, James Brown, Steven Tyler, Michael Bolton, Tina Turner, jne.

Särö syntyy valeääni- eli taskuhuulissa

Särö syntyy kun valeääni- eli taskuhuulet, jotka sijaitsevat heti äänihuulten yläpuolella, värähtelevät. Tätä valeääni- eli taskuhuulten värähtelyn tuottamaa “melua” käytetään laulussa efektinä usein yhdessä sävelkorkeuden kanssa.

  • Äänihuulten värähtely synnyttää sävelkorkeuden
  • Taskuhuulten (valeäänihuulet) värähtely synnyttää särö-efektin

via GIPHY

Särö jakaa mielipiteitä

Kun äänenkäyttö on tervettä, ääni kestää eikä se käheydy laulaessa. Säröstä onkin olemassa erilaisia mielipiteitä: joidenkin mielestä oikein tuotettuna se voidaan tehdä terveesti, toisten mielestä ei. Kysyä voikin, voiko esimerkiksi rakenteellisilla eroilla olla vaikutusta siihen, miten äänihuulet reagoivat särön tuottamiseen kunkin yksilön kohdalla. Lisätutkimukselle on tarvetta, ja sitä onneksi tehdään koko ajan.

Fakta on kuitenkin se, että säröä käytetään – toiset menestyksekkäästi, toiset vähemmällä menestyksellä. Ohessa klassikkoesimerkki Janis Joplinilta, joka käytti säröä laulussaan.

Lähteet: Complete Vocal Institute

One thought on “Efektit: Särö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *