Mitä miksti eli keskirekisteri on ja miten se tehdään?

Miksti (mixed voice) eli keskirekisteri yhdistää rinta– ja päärekisterin toisiinsa. Laulajat kokevat mikstin joskus myös rinta- ja pää-äänien “sekoittamisena”, mutta mitä siinä tapahtuu?

Rekisterinvaihdos kuulumattomiin

Äänihuulten värähtelytapa muuttuu helposti lähellä “breikkipaikkaa” eli ylimenoaluetta ilman muita muutoksia äänentuottoelimistössä. Tällöin nk. “rekisterinmuutos” kuullaan selvästi: ala-alueella ääni oli puheen tapaan tiivis ja voimakas, mutta muuttuukin yhtäkkiä huokoisemman kuuloiseksi äänihuulten värähtelytavan muutoksen vuoksi.

Mikstin tarkoituksena onkin häivyttää nämä muutokset kuuluvista ylöspäin mentäessä. Halutun tapahtuman ylläpitäminen korkeammalle mentäessä (e1 sävelen yläpuolelle) vaatii manipulointia niin kurkunpään lihaksistossa, kuin myös ääntöväylässä ja hengityksessä.

Ääntöväylä ja äänihuulten värähtelytavat muuttuvat

Miksti on osa monia laulu- ja äänenkäytön tapoja, mukaan lukien klassinen laulu sekä laulu rytmimusiikissa. Onnistunut “miksaus” on hengityksen, äänihuulivärähtelyn ja ääntöväylän muodon vaihtelujen yhteispeliä.

2 thoughts on “Mitä miksti eli keskirekisteri on ja miten se tehdään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *