Mikä laulumetodi on paras?

Laulutiedon etsijä törmää verkossa erilaisiin laulumetodeihin ja arvioihin niistä. Mikä niistä on sitten paras ja soveltuvin? Vastaus riippuu laulajasta ja tavoitteista. Paras on joka tapauksessa se, jonka avulla oppii laulamaan kestävästi haluamallaan tavalla.

Jokaisella laulunopettajalla on oma metodinsa, joka voi nojautua enemmän tai vähemmän jonkun koulukunnan opetukseen tai yhdistellä keinoja eri lähteistä. Esittelemme tässä muutamia tunnetuimpia metodeja hyvin yleisesti aakkosjärjestyksessä.

Alexander-tekniikka

Alexander-tekniikka ohjaa käyttämään kehoa luontevasti ilman ylimääräisiä jännitystiloja. Sitä käytetään myös laulunopetuksessa sekä Alexander-tekniikkaan että laulamiseen perehtyneiden opettajien toimesta.

Balance in Phonation

Suomalaisen ääniterapeutin ja laulupedagogin Ritva Eerolan kehittämä Ääntöbalanssi yhdistää käytännön, äänifysiologiset ja akustiset tutkimukset harjoitusohjelmaksi, jonka tavoitteena on tasapainoinen äänentuotto.

Bel Canto

Länsimäinen laulunopetus on pohjautunut pitkään italialaisten maestrojen kehittämään bel canto -laulutyyliin, joka on klassisen laulun perusta. Klassista laulutyyliä opetetaan edelleen sen pohjalta ja bel canton ääni-ihanteita noudattaen.  

Complete Vocal Technique

Complete Vocal Technique (CVT) on tanskalaisen laulupedagogin ja tutkijan on Cathrine Sadolinin kehittämä tekniikka, jonka avulla jokaisen on mahdollista oppia laulamaan haluamallaan tavalla. CVT rakentuu kolmen perusperiaatteen, neljän äänimoodin ja kuuden äänenvärin hallintaan, joihin voi yhdistää erilaisia ääniefektejä, kuten säröä, murinaa tai kiljahduksia.

Estill Voice Training

Estill Voice Training (EVT) on amerikkalaisen tutkijan ja laulupedagogin Jo Estillin kehittämä malli, jota käytetään äänenkäytön kehittämisessä, laulunopetuksessa, musiikkiteatterissa ja puheterapiassa ympäri maailmaa. Estill Voice Trainingin ydin on Figures for Voice -äänikuviot. Kuvioista kootaan reseptejä, joiden avulla saadaan aikaan erilaisia äänikvaliteetteja ja käyttötapoja eri tarkoituksia varten.

Speech Level Singing

Speech Level Singing on amerikkalaisen laulunopettajan Seth Riggsin kehittämä laulumetodi, jonka tavoitteena on puheenomainen laulu.

Paras on joka tapauksessa se, jonka avulla oppii laulamaan kestävästi haluamallaan tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *