Miten sävelkorkeudet tuotetaan?

Äänihuulten pituus vaikuttaa sävelkorkeuteen

Matalilla sävelillä äänihuulet ovat lyhyehköt ja paksut, korkeammilla sävelillä pidemmät. Jos haluamme laulaa korkeamman sävelen, äänihuulten täytyy venyä pidemmiksi. Tämän tulee tapahtuu riippumatta siitä, millä tyylillä lauletaan.

Keski-C:n värähtelytaajuus on noin 261,6 Hz. Tämä tarkoittaa sitä, että kun laulat tuon kyseisen sävelen, äänihuulesi täytyy pystyä värähtelemään, eli avautumaan ja sulkeutumaan noin 261,6 kertaa yhden sekunnin aikana. Oktaavin ylempänä (2-viivainen C) värähtelytaajuus on tuplaantunut: tällöin äänihuulesi täytyy värähdellä 523,3 kertaa sekunnissa.

Äänihuulet siis värähtelevät hitaammin matalilla, ja nopeammin korkeammilla sävelillä.

Ilmavirran tarve vaihtelee sävelkorkeuden mukaan

Mitä korkeammalta laulamme, sitä useammin äänihuulet siis värähtelevät sekunnin aikana. Mitä tämä tarkoittaa hengityksen kannalta? Korkeammat sävelet tarvitsevat yleensä (mutta ei aina!) matalia säveliä vähemmän ilmaa. Tarkkaile, millaisella ilmavirralla saat halutun lopputuloksen.

Kurkunpää liikkuu sävelkorkeuden mukaan

Kurkunpään on päästävä liikkumaan vapaasti sävelkorkeuksilta toisille. Korkeilla sävelillä kurkunpään täytyy olla korkeammalla kuin matalilla sävelillä, laulutyylistä riippumatta. Kielen asennolla on vaikutusta kurkunpään liikkeeseen.

12 thoughts on “Miten sävelkorkeudet tuotetaan?

  1. Paluuviite: Oikea lauluhengitys?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *